2016. május 25., szerda

LESZ - Láthatóan Evangélikusok Szatmárban




LESZ
Láthatóan Evangélikusok Szatmárban
 


Nyelvtanórán megtanultuk: a volt, a van, a lesz szó is ige. Napok óta ez a kis mondat kavarog bennem az evangélikus gyülekezetekkel és egyházzal kapcsolatban. Tudjuk, milyen sokan voltunk. A szomorú statisztikai adatok megmutatják a jelen helyzetünket. Fogyó egyház,  karcsúsodó gyülekezetek, szépen felújított félig üres templomok. Mit tegyünk, hogy a trend megváltozzon? Gyülekezeteink jövője azon múlik, hogy a jelenben mit teszünk annak érdekében, hogy a leépülés folyamatát csökkenteni vagy megállítani tudjuk.
Mennybemenetel ünnepe a misszióra hívta fel figyelmünket. „Tanúim lesztek … a föld végső határáig” - hangzott az igehirdetés. A tanítványokat Jézus misszióba küldte, konkrét feladatot adott nekik: hirdessétek az evangéliumot és kereszteljetek. A tanítványok engedelmeskedtek Jézus szavának és hirdették az evangéliumot és Isten megerősítette a munkájukat a nyomukban járó jelekkel. Így keletkeztek gyülekezetek, erősödtek közösségek, növekedett a hit az emberekben. A missziói lételeme volt az ősegyháznak.
A hétköznapok szürke világában elbújó mennybemenetel ünnepe ma a misszióra int bennünket. Látható és hallható evangélikus gyülekezetekre van szükség, hogy az evangélium örömüzenete kijusson a templom falain kívülre. LESZ -e megújulás, növekedés egyházunkban, gyülekezeteinkben? LESZ- ma Kölcsén egy kis község életében egy missziói programot jelent, melyet MEE is támogat. LESZ- Láthatóan Evangélikusok Szatmárban. A projekt lényege, hogy egy kis közösség kilép istentiszteletével, hitével és életével abba a térbe, ahol él és megmutatja értékeit, lelki kincseit az embereknek. Közösségi életünk és hitünk megvallásával vonzóvá tehetjük gyülekezetünk életét Szatmárban.
LESZ szó egyben program is, nemcsak egy gyülekezet, hanem ez egész Magyarországi Evangélikus Egyháznak. LESZ-e növekedés Egyházunkban? Reménységünk az, hogy igen, de nem szabad elfeledni: „A növekedést az Isten adja!”
Tóth Attila lelkész Kölcse

Nincsenek megjegyzések: